Ik combineerde onlangs White Moonlight thee met een drietal kazen. De White Moonlight is een lichte en delicate witte thee uit de Chinese regio Yunnan. De theebladeren zijn groot en de bladknop is bedekt met witte donshaartjes. De smaak is bloemig, ietwat notig met zacht zoete tonen. Ik gebruik de White Moonlight van Simon Levelt.
Gorgonzola Dolce en White Moonlight
Gorgonzola Dolce is een romige blauwader kaas gemaakt uit volle gepasteuriseerde koemelk. De kaas komt uit één van mijn favoriete Italiaanse regio’s Piëmont. Eet deze kaas jaarrond.
Combinatie
De White Moonlight thee accentueert de romigheid van de kaas en wordt notiger in de afdronk
Chabichou du Poitou en White Moonlight
De Chabichou du Poitou is een klein cilindrisch geitenkaasje uit de Franse Loire. De kaas wordt gemaakt uit ongepasteuriseerde geitenmelk en rijpt minimaal 2 weken. Dit geitenkaasje smaakt toegankelijk en ietwat fruitig.
Eet deze kaas in de lente, zomer en herfst.
Combinatie
De White Moonlight thee wordt iets floraler en spoelt je mond mooi schoon. De kaas wordt zachter, maar wordt versterkt in umami smaak.
Tynjetaler en White Moonlight
Tynjetaler is een smeuïge en licht stallerige Friese variant op de Zwitserse Emmentaler. De kaas wordt gemaakt uit ongepasteuriseerde volle koemelk en rijpt minimaal 12 weken. De smaak is notig, zoetig en ietwat poeperig. Eet deze kaas jaarrond.
Combinatie
De White Moonlight thee accentueert het stallerige van de kaas.
Conclusie
Ik vind de Gorogonzola Dolce en de Chabichou du Poitou de meest interessante combinaties. De Tynjetaler is eigenlijk net iets te zwaar van smaak voor de delicate white moonlight thee.