De Mont d’Or is een zachte smeuïge kaas met een milde en nootachtige smaak en een zweem van paddestoelen. De kaas wordt gerijpt in een in hars gedrenkte dennenschors band. De Mont d’Or is een Franse bergkaas (niet te verwarren met de Zwitserse Vacherin Mont d’Or). Deze seizoenskaas wordt van oktober tot april gemaakt in de Jura, wanneer de melkproductie te laag is om comté te maken.
Recept: Mon’t d’Or uit de oven
Keukengerei
Oven
Ingrediënten
- 1 Mont d'Or
- 1 teen knoflook
- 3 takjes rozemarijn
- 1 glas droge witte wijn (Riesling) Niet noodzakelijk
- 4 stuks aardappels La Ratte, Charlotte, Alouette
- 2 handen spruitjes
- 2 plakken gekookte (Livar)ham Dik gesneden
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Haal de plastic wikkel van het houten doosje af en verpak het doosje in twee stukken aluminiumfolie, waarbij je de bovenkant van de kaas openlaat.
- Snijd de korst van de kaas in 4 punten en prik met een vork een aantal gaten in de kaas.
- Steek het gesneden teentje knoflook en de takjes rozemarijn in het zuivel van de kaas.
- Schenk een glas wijn over de bovenzijde van de kaas.
- Zet de kaas voor 25 minuten in de oven.
- Kook ondertussen in twee andere pannen de aardappels en de spruitjes gaar.
Heb je het recept geproefd?Mention @MaagvanDenHaag of tag #maagvandenhaag!