Naast het witte goud, heb ik een grote voorliefde voor het groene goud. Groene asperges zijn op culinair vlak veel breder inzetbaar dan witte asperges. Het onderstaande recept maak ik ieder jaar minimaal één keer.
groene asperges | miso boter | ei | sauvignon blanc
Ingrediënten
- 250 gr groene asperges (biologisch)
- 1 el roomboter
- 1 el miso pasta (witte of bruine)
- 0,25 tl sherry-azijn (ik meng zelf wijnazijn met sherry)
- 1 el olijfolie
- 2 eieren (gepocheerd of zacht gekookt)
- zwarte peper (vers gemalen)
- grof zeezout (vers gemalen)
Bereiding
- Verwarm de oven op 220 graden. Meng ondertussen de boter, miso-pasta en sherry-azijn in een kom en roer dit tot een gladde maar dikke massa.1 el roomboter, 1 el miso pasta, 0,25 tl sherry-azijn
- Leg de asperges in één laag op een met bakpapier bekleed ovenrooster. Bestrijk de asperges met olijfolie en bestrooi ze met vers gemalen zwarte peper en zout. Plaats de asperges in de oven en rooster ze totdat je er makkelijk met de punt van een mes in prikt en ze iets geblakerd zijn. Roostertijd: 12 – 15 minuten250 gr groene asperges
- Kook perfect zachte eieren of pocheer ze (als je kakelverse eieren weet te bemachtigen).2 eieren
- Smeer een laag miso-boter op een bord. Leg de asperges op de miso-boter en garneer met een gepocheerd of zacht gekookt ei.
Proefnotitie
Wij dronken bij dit recept voor groene asperges de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc van Clearwater Cove. Het groene en fruitige karakter van de Sauvignong Blanc is vrijwel altijd een goede begeleider van groene asperges. Des te meer omdat een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc genoeg tegenwicht biedt aan de sterke smaak van de eieren en miso-roomboter.
Voor thee zit je bij gegrilde groene asperges altijd goed met een Sencha (veilige keuze).
Heb je het recept geproefd?Mention @MaagvanDenHaag of tag #maagvandenhaag!