Vorige week vierden mijn vrouw en ik samen onze 88e verjaardag. In onzekere tijden, maken we er graag een feestje van. Voor onze vrienden hebben we dan ook een aantal lekkere traktaties gemaakt. Zoals onderstaand snoeprecept voor een bijenkorf met geitenkaas, gepofte knoflook en honing. Dit recept komt uit het zeldzame boek Culinair Koken met Kaas.
Bijenkorf van Geitenkaas & Gepofte Knoflook
Keukengerei
1 Bakje
1 Kaasdoek / katoen
Ingrediënten
- 4 bollen knoflook
- 1 el olijfolie extra vergine
- 600 gram zachte geitenkaas Bettine of (biologische bastiaanse
- honing vloeibaar om te besprenkelen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200℃ graden
- Leg de hele knoflookbollen op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie. Bak ze 30-45 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn met een paar schroeiplekjes.
- De bollen moet nu zacht aanvoelen. Om dit te testen, knijp je voorzichtig in de bollen (zonder je vingers te branden). Laat de bollen tot kamertemperatuur afkoelen. Snijd ze horizontaal doormidden met een broodmes.
- Knijp de gepofte knoflookpulp uit boven een kom. Verwijder de knoflookvelletjes die in de kom vallen (optioneel: bewaar de knoflookvelletjes om deze tot een knoflookbouillon te verwerken). Klop de knoflookpulp met een vork/garde tot een glad mengsel.
- Laat de geitenkaas (15 minuten) op kamertemperatuur komen. Bekleed ondertussen een kom van 1 liter met kaasdoek / katoen dat ruim over de rand hangt.
- Druk met schone ietwat vochtige handen een deel van de geitenkaas in de met doek beklede kom. De laag moet zo'n 2 centimeter dik zijn. Maak een tweede laag met de knoflookpuree. Gevolgd door een laag kaas, een laag knoflookpuree en als laatste weer een laag geitenkaas. De bijenkorf bestaat nu uit 5 lagen.
- Bedek de laatste laag kaas met het overhangende kaasdoek en zet de bijenkorf een nacht in de koelkast.
- Haal de bijenkorf een uur voordat je deze serveert uit de koelkast. Verwijder het kaasdoek/katoen zodat de onderste kan boven komt te liggen. Leg een leistenen blad of taartschaal op de kom en draai het geheel om. Verwijder het de kom en de kaasdoek/katoen van de bijenkorf.
- Strijk eventuele scheurtjes in geitenkaas glad met een spatel of natte vinger.
- Besprenkel de bijenkorf met honing om de bijenkorf compleet te maken en als balans voor de aromatische knoflook.
- Serveer met crackers of knapperig brood
Heb je het recept geproefd?Mention @MaagvanDenHaag of tag #maagvandenhaag!