Kruidenplanten uit de supermarkt worden niet gekweekt, om ons lang blad te geven. Als voorbeeld neem ik de basilicumplant op de (onderstaande) afbeelding.

In dit potje zitten zeker 20 basilicumzaden, die zo snel mogelijk zijn opgekweekt. Je denkt dat je relatief goedkoop een volle plant met grote bladeren kopen. Maar eenmaal thuisgekomen, beginnen deze 20 zaailingen te concurreren om licht en ruimte. Omdat ze van beide onvoldoende krijgen, sterven de plantjes eerder vroeg dan laat.
Basilicumhack
Koop een kruidenplant bij de supermarkt, biologische winkel of groenteboer. Tik een aantal keer tegen de pot en haal de plant eruit. Scheur voorzichtig met je vingers de wortels van de plant in 4 delen.

Plant alle 4 de nieuwe plantjes met verse potgrond in een eigen potje. Geef de plantjes een uitgebreid voetenbadje, zodat de aarde zich vol water zuigt.

Plaats de planten twee weken op het aanrecht of op een lichte vensterbank (zonder direct zonlicht). Geef ze water wanneer de blaadjes licht gaan hangen. Zo verwen je je planten niet teveel en groeien zij op tot sterke planten.

Na 2 weken zijn de kruidenplanten te gebruiken als huisplanten. Of plant ze (na 18 mei) buiten in de zon uit. Binnen blijven de blaadjes malser, buiten worden de blaadjes wat stugger.
Kruidentuintje
Naast bovenstaande methode zaai ik ook ieder jaar kruiden in. Zo zaai ik peterselie vanaf de lente elke 4 weken opnieuw in. Ik kan nooit genoeg peterselie hebben staan, als verse smaakmaker in (Italiaanse) gerechten. Naast peterselie zaai ik ook koriander, kervel en basilicum in. De variëteit aan kruidenzaden die je zelf kan zaaien en opkweken is enorm. Ik gebruik al jaren de biologische zaden van de Bolster en de demeter zaden van Bingenheimer Saatgut.
* Deze blogpost is een update van een post die ik in maart 2015 op denhaagfoodie.nl publiceerde.